Lunes,
22 de agosto,
2016
Pyramiden – O Productora Audiovisual

Tales Beneath the Melting Ice

Pyramiden – O Productora Audiovisual
Pyramiden – O Productora Audiovisual
Pyramiden – O Productora Audiovisual
Pyramiden – O Productora Audiovisual

La primera vegada que algú em va parlar sobre Pyramiden va ser a Skardu, Pakistan. A 5000 metres d’altura em trobava jo escalant per primera vegada, amb la intenció de fotografiar els miners de Baltistan. En aquell projecte, m’acompanyava un escriptor-escalador-guia especialitzat en llocs remots- “performer”-etc… Ell em va parlar d’un amic seu que es dedicava a guiar els científics espanyols per l’Àrtic i que,  en un dels seus viatges, havia acabat a Pyramiden. Pyramiden, em deia, era una ciutat fantasma, una ciutat parada en el temps, que en els seus moments gloriosos havia sigut un aparador on els soviètics ensenyaven la grandesa de la seva ideologia al món occidental. Pyramiden era per mi un lloc estrany, una terra de ningú a Noruega, però on els soviètics tenien el dret d’explotació.

Dos anys després d’acabar el projecte Gemstone Hunters from the Karakorum a Pakistan, en Guille Cascante de Goroka em va convidar a embarcar-me en un veler que tenia la missió de salpar de Barcelona i navegar fins que el gel Àrtic el parés. Sense pensar-m’ho, em vaig comprar el vol a Longerbyen, la ciutat més gran a Svalbard. D’allà vàrem sortir en un viatge en veler que duraria 16 dies i que acabaria a Ny-Alesund, parant a Pyramiden. Em moria de ganes de navegar fins a la ciutat utòpica. Em semblava romàntic i misteriós. Em semblava una aventura que era impossible de refusar. Un somni fet realitat.

Cada un dels 13 habitants de Pyramiden que vàrem trobar en arribar, tenien un número de treballador, com en els vells temps. Els habitants eren una barreja de russos, tadjiks i ucraïnesos que s’encarregaven de semi-mantenir el somni utòpic. En Kiril i en Sasha, els nois que tenen l’accés a totes les portes de Pyramiden, es van portar genial. Ens varen donar les claus i ens varen dir: “Feu el que vulgueu, la ciutat és vostra”. Vaig tornar a Londres amb negatius 6×7 i amb l’inici d’un treball en procés que tinc intenció de convertir en un llibre de fotografies, on barrejaré material d’arxiu trobat a Pyramiden, fotografies actuals i la parafernàlia turística que envolta la ciutat.

 

Extracto del documental Latitud 80. Ballenas, delfines y mariposas, de Goroka

White Whale (featured in Nowness)
Orson Welles and Moby Dick inspire an Arctic voyage

The Arctic tern or Sterna paradisaea is a seabird that migrates the length of the world from its breeding grounds in the Arctic Circle to winter in the Antarctic. In 2014, Barcelona-born skipper Albert Bargués decided to emulate the birds’ annual journey and spend a year captaining his aptly named boat The Sterna, with the (ultimately unrealized) goal to spend 365 days in total daylight. The indefatigable travel filmmaker Guille Cascante accompanied his close friend Bargués on the unique voyage, with a second trip planned for Antarctic in 2017 to complete the migratory cycle of its avian namesake.

Pyramiden – O Productora Audiovisual
Pyramiden – O Productora Audiovisual

– Work
in progress